Η «Ρωμιοσύνη» και η Αριστερά του… Κυρίου
Τριτη, 23 Φεβρουαριου 2010 00:00 elliniki-skini
Ενώ μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η Ορθοδοξία τυγχάνει δεξιών πολιτικών πεποιθήσεων, έρχεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να γκρεμίσει αυτό το μύθο περί «Δεξιάς» του Κυρίου. Ας όψονται οι μπίζνες.
Ιδού λοιπόν τι έχουμε: στα Ιεροσόλυμα και πάλι επικρατεί ένταση με το Πατριαρχείο και τα ακίνητά του. Κατά τον εορτασμό μάλιστα των Χριστουγέννων (σ.σ. 6 Ιανουαρίου, με το Παλαιό Ημερολόγιο) υπήρξαν διαμαρτυρίες από Παλαιστινίους έξω από το Πατριαρχείο, οι οποίοι κατήγγειλαν τους ιεράρχες για ξεπούλημα εδαφών προς όφελος του Ισραήλ.
Πράγματι, το Πατριαρχείο συνέστησε τον Απρίλιο του 2009 την… εταιρεία «Νέα Γκιβαάτ Ταλπιότ ΕΠΕ» μαζί με τον όμιλο Σράγα Μπιράν προκειμένου να οικοδομηθούν 1.000 τουλάχιστον διαμερίσματα σε οικόπεδό του στην περιοχή Ταλπιότ.
Το Πατριαρχείο ισχυρίζεται ότι προχώρησε στη συμφωνία για την εκμετάλλευση του οικοπέδου προκειμένου αυτό να μην απαλλοτριωθεί ως χώρος πρασίνου από το Ισραήλ.
Σε έκθεσή του, μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα (http://www.jp-newsgate.net/gr/2009/10/23/281/) ο επιχειρηματίας-συνέταιρος του Πατριαρχείου Σράγα Μπιράν αναφέρεται ως «αριστερός επιχειρηματίας», «με επιτεύγματα στην μετατροπή χαρακτηρισμού οικοπέδων», «οπότε θα συμμετάσχει στις προσπάθειες που αποβλέπουν στην απόκρουση κινδύνων που απειλούν το συγκεκριμένο οικόπεδο».
Η έκθεση υπενθυμίζει ότι ο έκπτωτος Ειρηναίος είχε συνάψει real estate συμφωνίες με εταιρεία του ακροδεξιού εξτρεμιστή Ιρέ Ζιλοβανσις!
Με απλά λόγια, από τότε που ο νέος Πατριάρχης, ο Θεόφιλος, αναγνωρίστηκε το 2008 από τους Ισραηλινούς, έχουμε το πρώτο ορθόδοξο μέτωπο κατά της δεξιάς! Έχουμε όμως και κάτι άλλο: τη «Ρωμιοσύνη», μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Πατριαρχείου που ξεκίνησε την λειτουργία της λίγο μετά την αναγνώριση του Θεόφιλου.
Εκεί υπάρχει ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα, για το πολύπαθο -μετά τη «Βαβυλιάδα»- Πατριαρχείο: διαχειριστής της ΜΚΟ «Ρωμιοσύνη» είναι ο Πέτρος Κυριακίδης, στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο Κυριακίδης αναφέρεται και ως «μέγας ευεργέτης» της ΜΚΟ, ενώ μαζί με τον Λ. Λαυρεντιάδη είναι και «Ταξιάρχες του Τάγματος των Ιπποτών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων». Μεγάλες τιμές αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΜΚΟ ιδρύθηκε μόλις το 2008.
Να θυμίσουμε ότι το δίδυμο Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη (στη φωτογραφία μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο και άλλους… «αριστερούς») είναι αυτό που έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει διάφορα μέσα ενημέρωσης των οποίων οι συσσωρευμένες ζημιές αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ: από τη Financial Box και την Espresso (σ.σ. πώς συνάδουν τα κωλαράκια στην Espresso με τον καθωσπρεπισμό της «Ρωμιοσύνης» είναι άλλο θέμα) μέχρι μερίδια στην «Ελευθεροτυπία» και τον «Πήγασο» (Θέμα, Έθνος, Mega).
Οι επιχειρηματικές κινήσεις του διδύμου προβληματίζουν κατά καιρούς τον εκδότη της Lifo, Στάθη Τσαγκαρουσιάνο, για το πώς γίνεται επιτυχημένοι –υποτίθεται- επιχειρηματίες, «γίγαντες» όπως τους αποκαλεί, να αγοράζουν ότι βρεθεί μπροστά τους, ακόμη και «μυρμήγκια», δηλαδή εφημερίδες που ζήτημα είναι να πωλούν 400 φύλλα την ημέρα, όπως εσχάτως συνέβη με τη «Financial Box» του Γιώργου Τράγκα.
Απ’ ότι μαθαίνουμε, ο Κυριακίδης τα τελευταία έξι χρόνια είχε εμπλοκή, είτε ως μέτοχος, είτε ως μέλος διοικητικού συμβουλίου, σε περισσότερες από 70 ανώνυμες εταιρείες: εταιρεία σεκιούριτι (ESDIKEY AE), εργαστήρι ελευθέρων σπουδών (Kyriakides Studies), εταιρεία ενοικιάσεως εργαζομένων (Global Job innovations), εταιρεία με χαλιά και κουρτίνες (Χρυσό Σπίτι ΑΕ), καφετέριες, κτηματικές και άλλες εταιρείες που ανοίγουν και κλείνουν μέσα σε κάποια χρόνια, και εσχάτως τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα και εφημερίδες.
Ανεξήγητες, λοιπόν, ως προς την επιχειρηματική τους λογική, προκύπτει ότι δεν είναι μόνο οι κινήσεις τους στο χώρο του τύπου. Ο Κυριακίδης είχε υπάρξει και πρόεδρος της κτηματικής «Μπλου Ντιβελοπμεντ», η οποία είχε συσταθεί το 2004 με πρόεδρο τότε το Λ. Λαυρεντιάδη και μετοχικό κεφάλαιο 60 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία λύθηκε και εκκαθαρίστηκε το 2008 με το μετοχικό της κεφάλαιο στα 3 εκατ. ευρώ. Στους δημοσιευμένους ισολογισμούς εμφανίζονταν μόνο διαθέσιμα στο ταμείο και κάποιες μετοχές, αλλά όχι τζίρος, κέρδη ή πάγια στοιχεία. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την εταιρεία «Ενδελέχεια» (κτηματική) κ.α.
Το ένα ανεξήγητο, λοιπόν, είναι γιατί έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να υπάρχει δραστηριότητα στην εταιρεία. Το άλλο, γιατί έκλεισε τις εταιρείες αυτές, για να ανοίξει άλλες νέες κτηματικές, στις οποίες τώρα και πάλι γίνονται αυξήσεις κεφαλαίου.
Υ.Γ. Σε περίπτωση, κ. Τσαγκαρουσιάνε, που πτωχεύσει το ελληνικό κράτος υπάρχει, άραγε, περίπτωση να το αγοράσει το γνωστό δίδυμο;