ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 Αυγούστου 2010
Εκκλησιαστικά γλέντια με τα οικόπεδα της Βουλιαγμένης
Θα το πούμε καθαρά από την αρχή: Αυτή η ιστορία με την άσκηση διώξεων (in rem προς το παρόν) για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση της πώλησης τεσσάρων στρεμμάτων – εκκλησιαστικών φιλέτων στη θέση «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη» Βουλιαγμένης απειλεί να τινάξει στον αέρα την ηρεμία στην Εκκλησία και να εμπλέξει το ίδιο το κέντρο της εκκλησιαστικής διοίκησης σε μια υπόθεση που μπορεί να εξελιχθεί σε Βατοπέδι νούμερο δύο, αυτή τη φορά στον χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Θυμίζουμε εν συντομία την ιστορία, για όσους έλειπαν ή δεν τη θυμούνται.
Στις 15 Ιουνίου του 2009 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε τα 4 στρέμματα σε ιδιώτη έναντι 14 εκατ. ευρώ χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Η αγοραπωλησία έγινε στα γραφεία της Υπηρεσίας. Οι υπεύθυνοι της ΕΚΥΟ υποστήριξαν ότι δεν ακολούθησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά της «συμβιβαστικής εκποίησης», επειδή ο ιδιώτης αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση και κρίθηκε ότι συνέφερε η πώληση αντί για συνέχιση της δικαστικής μάχης για την αποβολή του.
Μέχρις εδώ μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για έναν χειρισμό που συνηθίζεται, για να αποφεύγονται μακρόχρονοι δικαστικοί αγώνες και ταλαιπωρίες.
Τα περίεργα αρχίζουν από εδώ και πέρα. Μέσα σε πέντε λεπτά από την αγορά, ο ιδιώτης, ένας απλός οδοκαθαριστής του δήμου, και η μητέρα του μεταπωλούν την έκταση σε τρεις οff shore εταιρίες με έδρα την Κύπρο έναντι περίπου 16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο ιδιώτης καταπατητής όχι μόνο πήρε την έκταση, αλλά μεταπωλώντας την έβγαλε μέσα σε λίγα λεπτά 2.186.000 ευρώ.
Και να ήταν μόνο αυτό; Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, υπήρχε οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση για έξωσή του και δεν υπήρχε κανένας λόγος να σπεύσουν οι διαχειριζόμενοι την περιουσία της Εκκλησίας στν λύση της «συμβιβαστικής εκποίησης.
Αρχίζει ο θόρυβος, βγαίνουν τα πρώτα δημοσιεύματα στο «Παρόν», και τον περασμένο Αύγουστο καλεί η Ιερά Σύνοδος τον Αντώνη Ζαμπέλη, διευθυντή της ΕΚΥΟ και κυριότερο συνεργάτη του Ιερώνυμου, για εξηγήσεις. Ακούνε οι συνοδικοί τον Ζαμπέλη και μετά εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση με ευχαριστίες της Συνόδου για τον επιτυχή και επ’ ωφελεία της Εκκλησίας χειρισμό της υπόθεσης τόσο στον πρόεδρο της επιτροπής των Οικονομικών μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο όσο και στον Ζαμπέλη.
Κάποιοι στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον νόμιζαν ότι θα κλείσει εκεί η ιστορία. Όμως υπολόγιζαν χωρίς τον εισαγγελέα και την έρευνα που έγινε, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην άσκηση διώξεων για κακουργήματα και με τον κυριότερο λαϊκό συνεργάτη του αρχιεπισκόπου, τον Ζαμπέλη, στη δίνη του κυκλώνα. Και να ήταν μόνο αυτός; Τι θα γίνει με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων; Τι θα γίνει με τους μητροπολίτες που συγκροτούσαν τις συνθέσεις των δύο Διαρκών Ιερών Συνόδων (του 2009 και του 2010); Μαλλιά κουβάρια θα γίνουν, αδέρφια.
Εκτός της δικαστικής εξέλιξης, θα γίνει το σώσε από Σεπτέμβριο και στη νέα Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η σύνθεση της οποίας, δυστυχώς για τον αρχιεπίσκοπο, δεν είναι καθόλου φιλική γι’ αυτόν: συμμετέχουν δεσποτάδες (Καισαριανής Δανιήλ, Καστοριάς Σεραφείμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης Συμεών) που είναι γνωστό πως δεν του θα χαριστούν. Το ίδιο δύσκολο θα είναι να πειστούν και τα άλλα μέλη: οι μητροπολίτες Σερρών, Ύδρας, Σιδηροκάστρου, Κασσανδρείας, Φλωρίνης, Χαλκίδος, Σύρου και Σάμου.
Με δυο λόγια; Καλά ξεμπερδέματα με τους εισαγγελείς, αλλά και τη νέα Ιερά Σύνοδο, αγαπητοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Άλλωστε το τζίνι βγήκε πια απ’ το μπουκάλι και οι αποκαλύψεις και για άλλες αγοραπωλησίες οικοπέδων της Εκκλησίας θα αρχίσουν να πέφτουν σαν το χαλάζι. Εκεί να δείτε γλέντια!…
Ιερώνυμος – Παπανδρέου: Μια πολιτική αγάπη που δεν κρύβεται
http://topontiki.gr/article/8840
Εκκλησία ΑΕ: Ποινική δίωξη για μπίζνες με off shore
Μέσα στο πλαίσιο ασυδoσίας που ευνοεί η φορολογική ασυλία που απολαμβάνει η Εκκλησία από το δικομματικό σύστημα και με την ανοχή των κυβερνήσεων στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, στην προσπάθεια τους να ψαρέψουν ψήφους, ένα ακόμα σκάνδαλο που σχετίζεται με την εκκλησιαστική περιουσία καταλήγει στην άσκηση ποινικής δίωξης.
Συγκεκριμένα, ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων άσκησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράϊκου, για τη σκανδαλώδη εκποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη, η οποία κατέληξε μέσω οδοκαθαριστή σε off shore.
Η υπόθεση αφορά έκταση 4 στρεμμάτων στο «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη» στη Βουλιαγμένη, η οποία μέσα σε λιγότερο από μία ώρα πουλήθηκε διαδοχικά έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ σε οδοκαθαριστή του Δήμου Βουλιαγμένης με μισθό περί τα 1.300 ευρώ και από τον δημοτικό υπάλληλο σε τρεις offshore εταιρίες με “καπέλο” 1,5 εκατ. ευρώ.
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε μετά από ένα χρόνο προκαταρκτικής εξέτασης αφορά απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή, άμεση συνέργεια και ψευδή βεβαίωση σε βάρος ΝΠΔΔ. Ωστόσο το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης έχει στραφεί στην αναζήτηση και στο άνοιγμα των λογαριασμών των φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από τις off shore, προκειμένου να ελεγχθεί το ενδεχόμενο ξεπλύματος μάυρου χρήματος.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του capital.gr “το βασικό σημείο που εστιάζει η δικαστική έρευνα είναι αφενός η διπλή αγοραπωλησία και αφετέρου το γεγονός ότι αυτή έγινε με τη μέθοδο της συμβιβαστικής εκποίησης κι ενώ είχε υπάρξει σφοδρή δικαστική αντιδικία μεταξύ του αγοραστή και της εκκλησίας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε λήξει υπέρ της εκκλησίας με αποτέλεσμα να έχει εκδιωχθεί από το χώρο ο δημοτικός υπάλληλος”.
Έτσι λοιπόν η σπουδή της εκκλησίας να προχωρήσει στην σε βάρος της «συμβιβαστική» εκποίηση, αφού θα μπορούσε να περιμένει να λήξει οριστικά υπέρ της η υπόθεση και να προχωρήσει απαλλαγμένη από τον «καταπατητή» σε ανοιχτό διαγωνισμό και να επιτύχει σαφώς υψηλότερο τίμημα προκαλεί ερωτηματικά.