Φυσικά δε βλάπτει! Γι’ αυτό ακριβώς σχολιάζω
Συμφωνώ πως στην πολιτική της αριστεράς πρέπει να επικρατεί η μεγαλύτερη διαφάνεια και ουσιαστική και βαθιά δημοκρατία – συμφωνώ με πάρα πολλά από τα καυστικά σχόλια που κάνετε.
Θεωρώ πως η ανάλυση της ανάπτυξης του σταλινικού φαινομένου στην ΕΣΣΔ θα πρέπει αναγκαία να περνάει από τη μελέτη του Τρότσκι (που ήταν υπέρ του μπολσεβίκικου – και όχι του σταλινικού αλα ΚΚΕ – τρόπου οργάνωσης του κόμματος, παρά τις αρχικές διαφωνίες – όλου του έργου του μετά το 1923, και ειδικά της “Προδομένης Επανάστασης”) και λιγότερο από τους πρώιμους προβληματισμούς της Λούξεμπουργκ. Η τοποθέτηση του Καμί έρχεται μάλλον αρκετά αργότερα.
Ο Τρότσκι είχε αναλύσει με αξιοθαύμαστο τρόπο το φαινόμενο της σταλινικής γραφειοκρατίας και είχε θέσει τους όρους της κατάρρευσης της σχεδιασμένης οικονομίας λόγω των εσωτερικών αντιφάσεων του σταλινισμού. Είναι κρίμα που ένα τέτοιο μοναδικό έργο δεν αναπαράγεται προς συζήτηση. Πάντως για τον Τρότσκι η ΕΣΣΔ δεν είναι ένας “σοσιαλισμός”, αλλά ένα ακραία παραμορφωμένο εργατικό κράτος που βαδίζει προς τον καπιταλισμό, εκτός αν μια νέα επανάσταση δεν ανατρέψει τη γραφειοκρατία. Άρα ήδη η τοποθέτηση είναι αρκετά διαφορετική από την παραδοσιακή ματιά ακόμα και της “ανανεωτικής αριστεράς” που αποκαλούσε το μόρφωμα “υπαρκτό”.
http://www.marxistbooks.gr/prodo-ep_a.htm
ΥΓ. Είμαι φανατικός αναγνώστης και “προωθητής” του blog σας, ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών.